25 травня, четвер, довільний спомин св. Беди Достойного, пресвітера і Вчителя Церкви; також: довільний спомин св. Григорія VII, Папи, довільний спомин св. Марії Магдалини Де Пацці, діви;

25 травня, четвер, довільний спомин св. Беди Достойного, пресвітера і Вчителя Церкви; також: довільний спомин св. Григорія VII, Папи, довільний спомин св. Марії Магдалини Де Пацці, діви;

Св. Беда народився в північній Англії у 673 році. Вступив до бенедиктинського абатства Джерроу, де провів все своє життя в молитвах і науковій праці. Ще за життя його називали “Достойним”. Помер він 25 травня 735 року. Його називають найученішим серед святих і найсвятішим серед учених. Він говорив: «Священик, який без поважної причини не відправляє Служби Божої, позбавляє Пресвяту Трійцю слави, ангелів – радості, грішників – відпущення вин, праведних – допомоги благодаті, душі в чистилищі – охолоди, Церкву Христову – духовних благословінь, себе ж – ліків та допомоги».


Гільдебранд народився у Тосканії близько 1028 року. Вступив до відомого бенедиктинського абатства в Клюні, був радником декількох Пап. У 1073 році був обраний Папою і прийняв ім’я Григорія VII. Взявся за реформу Церкви, але зустрів протидію з боку імператора Генріха IV. Продовжував реформи, що були направлені на незалежність Церкви від світської влади: через від- міну інвеститури, дякуючи якій світська влада назначала на церковні посади, через боротьбу з симонією, тобто купівлею церковних посад, й через за- кріплення целібату. Помер у вигнанні в Салерно у 1085 році. Його останніми словами були: “Я полюбив праведність, а неправду – зненавидів. Тому й помираю у вигнанні”. Поразка св. Григорія стала перемогою – його принципи були прийняті в усій Церкві.


Св. Марія Магдалина народилася у Флоренції в 1566 році. У молодому віці вступила до монастиря
Кармеліток. Гаслом її життя були слова: “Терпіти і не помирати”. Очищена стражданням, вона пізнала великі містичні переживання. Померла 25 травня 1607 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *