Запрошення на всеукраїнський день молитовної пам’яті постраждалих за віру у ХХ ст.

Улюблені в Христі брати і сестри!

Святий Йоан Павло ІІ 1999 року промовив до вірян значущі слова: “Наше століття має свою особливу мартирологію, ще не повністю записану. Потрібно її вивчити, віднайти, треба записати. Перші століття Церкви пам’ятали про мученицьку смерть і це є нашою силою до сьогодні – свідчення мучеників перших століть… Наше XX століття має свою велику мартирологію в багатьох країнах, у багатьох регіонах землі. Ми мусимо виконати свій обов’язок і обов’язок перед тими, що дали велике свідчення про Христа в нашому столітті, коли переходимо до третього тисячоліття” (Проповідь Йоана Павла ІІ у Бидгощі 7 червня 1999 року).

У відповідь на заклик Йоана Павла ІІ дні спомину мучеників за віру встановило багато країн Європи та світу. Відзначати Всеукраїнський день молитовної пам’яті постраждалих за віру у ХХ ст. постановила також і Конференція Єпископів РКЦ в Україні у березні 2019 року, адже наша земля, як жодна інша, глибоко просякнута мученицькою кров’ю.

Урочисто відзначатимемо цей день молитовної пам’яті щороку у першу суботу вересня у Тиврові, Вінницької обл., де створено Меморіал мучеників ХХ століття в Україні. Його урочисто відкрив і посвятив 1 вересня 2018 року Апостольський нунцій в Україні Клаудіо Гуджеротті, який, між іншим, сказав: “Ви маєте небесних покровителів, які є вашими родичами, кров від вашої крові і кість від вашої кості. Тому приходьте сюди частіше. Це – ваша Голгофа, і сюди приходитимуть ті, хто по-справжньому хочуть зустріти Ісуса Христа. Сподіваюсь, що сюди приїжджатимуть люди з усієї України, і не тільки католики”.

Запрошуємо спільно пережити Всеукраїнський день пам’яті постраждалих за віру, який відбудеться 7 вересня 2019 року в Тиврівському Меморіалі мучеників – винятковому місці, що береже історичну пам’ять та подвиг мучеництва всіх наших земляків. Цього року Римсько-Католицька Церква в Україні ВПЕРШЕ відзначатиме цей особливий день!

Програма урочистості:

11:00 – Євхаристія під проводом Єпископа Броніслава Бернацького, Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України.

13:00 – Хресна дорога Ісуса і мучеників за віру у ХХ ст. в Меморіалі. З нагоди року Святості подружжя та сім’ї біля кожного стояння про своє життя за часів переслідувань розповідатимуть родини.

14:30 – Фуршет.

Багато людей не зможе відвідати концтабори та просякнуті кров’ю місця, де загинули за віру наші рідні, знайомі, друзі, священики. У День пам’яті мучеників за віру маємо нагоду вшанувати цих людей на нашій землі. Цей винятковий день є часом молитви, можливістю торкнутися трагічних людських доль, а водночас побачити у світлі істини історію стражденного народу України. Спомин мучеників за віру змушує глибше задуматися, по-новому глянути на своє життя і змінити його. Це також школа віри для молодих поколінь, у якій зворушує приклад святості простих людей. Цього дня у такому винятковому місці можемо також побути в тиші, біля останків тих, що зберегли і передали нам безцінний скарб – ВІРУ. Запрошуємо долучитися до спільної молитви, знайти час і сили, щоб вирушити у це своєрідне паломництво, а Бог, безперечно, обдарує своїм благословенням і духовними дарами!

Єпископ Броніслав Бернацький,

Ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії,

Голова Конференції Єпископів РКЦ в Україні

Одеса, 18 серпня 2019 року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *