22 червня, четвер, довільний спомин св. ПАУЛІНА НОЛАНСЬКОГО, єпископа;

22 червня, четвер, довільний спомин св. ПАУЛІНА НОЛАНСЬКОГО, єпископа; довільний спомин свв. ЙОАНА ФІШЕРА, єпископа, і ТОМИ МОРА, мучеників

Святий Паулін народився 355 року в багатій римській сім’ї в Бордо. Добре освічений, він швидко дійшов до високих державних посад. Коли Паулін став християнином, то пожертвував свій маєток для бідних, перебрався до Нолі в Італії, де був обраний єпископом. Залишив після себе багато листів, поем, трактатів, які пломеніють його шляхетною любов’ю до ближнього. Помер 22 червня 431 року.

Св. Йоан Фішер народився у 1469 році, був студентом, а з часом – професором і канцлером університету в Кембриджі. Ставши єпископом Рочестера, відзначався духом покаяння. Ревно захищав католицьку віру від протестантизму. Вже під час ув’язнення йому було присвоєно титул кардинала. Св. Тома Мор народився в Лондоні у 1478 році. Юрист за освітою, він мав всебічні гуманітарні інтереси. Був англійським державним діячем і політичним письменником, а передусім – глибоко побожною, доброю та мудрою людиною, зразковим чоловіком і батьком чотирьох дітей. Став канцлером англійського короля Генріха VIII, але, протестуючи проти розлучення короля з його законною дружиною та проти його церковної політики, відмовився від цієї посади. У 1535 році ці святі за наказом короля були ув’язнені та страчені через те, що не визнали його верховенства над англійською Церквою. Йоан Фішер загинув 22 червня, Тома Мор – 6 липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *